Projectbeschrijving
Het doel van dit onderzoek was het verbeteren van de praktijk van signalering van gezondheidsproblemen bij 5-6 en 10-11 jarige kinderen in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Een standaard signaleringslijst is ontwikkeld en getoetst op de bruikbaarheid voor het Preventief Gezondheidsonderzoek (PGO), waarbij wel of geen triage wordt gebruikt.
Onderzoeksvragen
Vragen die dit project wilde beantwoorden:
- Tekst volgt
Activiteiten en methoden
Welke activiteiten vonden binnen het project plaats en welke methoden werden ingezet?
De standaard signaleringlijst is op systematische wijze ontwikkeld op basis van een beoordelingskader met betrokkenheid van een expertgroep. Vervolgens is de ontwikkelde standaard signaleringslijst op bruikbaarheid getoetst bij ouders en JGZ-medewerkers in Den Haag.
De antwoorden van 793 ouders op de signaleringslijsten zijn kwantitatief geanalyseerd. Ook zijn er interviews gehouden met 50 ouders en 9 JGZ-medewerkers over de bruikbaarheid van de lijst. De resultaten van het bruikbaarheidsonderzoek tonen aan dat de standaard signaleringslijst goed bruikbaar is binnen de JGZ-praktijk.
Het merendeel van de ouders van de 5-6 en 10-11 jarigen beantwoordt alle vragen, respectievelijk 68% en 71%. Ouders van allochtone herkomst vulden de signaleringlijst minder volledig in dan ouders van Nederlandse herkomst. Zowel ouders als JGZ-medewerkers beoordelen de bruikbaarheid van de standaard signaleringslijsten positief.
Eindproducten
Informatieblad Signaleringslijsten in de JGZ
Rapport Signaleren in de JGZ
Artikel in het tsg Signaleren in de JGZ
Ook interessant
Tekst volgt
Transformatiedoel
1. Ruimte voor professionals
2. Integrale hulp
3. Preventie & Eigen kracht
4. Normaliseren
5. Juiste hulp op maat ←
Themagroep
1. 16-23 jaar
2. Kindermishandeling
3. e-Health
4. Werkplezier
Looptijd
Afgerond in september 2012
Contactpersoon
Meinou Theunissen,
onderzoeker
meinou.theunissen@tno.nl